2012年1月29日 星期日

智已反,這篇文,勉為其難

又 是一些"不要以偏蓋全"等枉作小人的包容言論:我知道,少數不代表全部,但不代表不足以摧毁全部,否則黑社會都有愛國的,何必嚴厲打擊?再多的老鼠屎,還不是一窩好粥?
當下不是港人無端歧視,而是強國人不入鄉隨俗之餘更要亂俗,蔑視現代法治及公民責任,目中無人。我們所謂偏見(或stereotype),好歹 都有事實根據親身體驗,並非那些所謂有容乃大之理念,不過是象牙塔內充救世濫博愛的一廂情願。一日未聞強國人中有自省,反省,譴責及慚愧,一日還見彼等暴 發式趾高氣揚,任何港英餘孽都有責任為下一代守護文明法治,而非妄想自己可以感動中毒而深的頑民普度眾生。
強國人未必一定要管,但一定要非其非。
羅馬不是 一日建成,偏偏就是毁在野蠻人於一旦。世上真的會有人得吋進呎,視你的包容為軟弱,視你的善心為籌碼,還聲稱自己迫不得已或人人如是。
p.s. 成日聽人講以偏蓋全,我想問:憑咩判斷邊個係偏,邊個先係全?係偏定係全反映現實? 你批評我嗰個係偏,但我又真係有相為證兼有人親身體驗﹔相反,你講既全,只是你一廂情願既主觀感受。一個人以自己對一群人既主觀願望凌駕實質證據,我寧願以偏蓋全。
如果你地搵到尐真係關於佢地既好人好事,我唔介意你嗰尐偏蓋到我既全。講完。