2012年9月9日 星期日

咪當我膠…

選舉實牙實齒講票數講議席,想抵制政府,唔係靠發小爺脾氣式的投白票 - 你投白票,對家鐵票不絕,此消彼長,建制樂不可支 - 連絕食五日都無動於衷,佢會理你投白票?既然入得局,就應該喺既有規制下為泛民爭取最大話事權,要政府喺議會痛到入肉而唔係喺選舉時抓痕,先係正路。你話區議會度無人可揀,頂,選舉從來都係選個無咁爛蘋果嫁啦,有尐關鍵時候,縱容個人價值宣泄,換來的助長不擇手段的可以戕害全民。這樣比冷漠更愚昧,因為冷漠的他,至少不會認為自己不投票是天公地道義正辭嚴。

我都唔明,如果人力連"攞阿爺既錢倒阿爺既米"都覺天公地道,點解就放低唔到包袱去想選超級區議會議席,千方百計擴大勢力?
你怪民主黨出賣港人,喂,傾完阿爺唔係自動送十席俾佢地架喎,相反你就現兜兜袋袋,世上有所謂瓜田李下,你既然要標鎊自己高貴貞潔代表人民,唔理你係真係假你都應該老早切割,而唔係講埋尐近似"攞阿爺既錢倒阿爺既米"既言論,錢銀上無氣節,我點信你政治上有氣魄?

沒有留言: