2010年1月22日 星期五

上海律師倡改16辱女漢字?!

每一個字之演化,總有它的歷史背景及文化因素,先不說過去造字者造字時有否摻入對女性的偏見--因為根本無從稽考,只要今時今日用字不再存有此等偏見,就沒有要改變的理由!畢竟都是傳統的一部份,何必無風起浪?改來有實際用途嗎?假如想掃除女性歧視,點解不在生育重男輕女的傳統觀念多作灌輸?點解有官會縱容人販拐賣婦女,任無知農民買妻接代?

挑戰政權不敢,偏偏埋首這些旁枝末節精神自慰,字本無罪,不過是有心人穿鑿附會,堂堂律師不過如此,所謂知識份子,十級反智。

不如咁啦,我覺得個妙從少,即係話得後生妹先至"妙",對於我呢位中女律師係嚴重歧視!點改好呢…仲有,媾字從媾,冓解結構或宮室深密處,會令人聯想女性私處,不如就改用廣東語個門中小,夠晒中性,唔會想入非非啦好未!

一句到尾,用現代人眼光猜度古人的想法,大話西遊,逞一己無聊的私慾。不單老屈古人,更加係侮辱現代"智慧"

1 則留言:

vvip 提到...

嚴兄 題外話:
好多人 到現在原來都唔明白............ 五區公投--五區請辭 係乜? 點解要咁做? 有咩關係? 有咩用? 可否寫一文章 教育他們.
Thanks!